Paradoxul Uber: aplicatia e si inchisoare si eliberatoare pentru soferii sai

Da, aparent e un fenomen care e posibil in conditiile actuale ale pietei. In primul rand, situatia atunci cand vorbim despre Uber este extrem de imprevizibila si de incurcata. Dupa cum bine stim, compania de ride sharing sufera de pe urma trecerii la oferta publica, iar situatia nu pare sa se imbunatateasca prea curand. Vanzarile au scazut considerabil, iar o multime de plecari din consiliul administrativ al companiei s-au inregistrat la inceputul anului, alaturi de o gramada de disponibilizari la nivelul angajatilor. Deci da, o situatie de criza in adevaratul sens al cuvantului. Pe langa acest lucru, compania are practici oarecum dezavantajoase pentru o multime dintre soferii care presteaza munca pentru compania de ride sharing, refuzand sa-i ridice la statutul de angajati si sa le acorde drepturi depline. Astfel, soferii sunt trecuti drept zilieri sau contractori in cartea de munca a companiei si tratati corespunzator. In afara, desigur, a unor mici privilegii. Cei de la Uber sustin ca nu pot schimba acest lucru fiindca este modelul lor de afaceri si altcumva nu ar mai avea acelasi succes ca si acum. 

Desigur, practicile celor de la Uber aduc noi consecinte pentru compania de ride sharing. Sunt o gramada de orase si state din Statele Unite care s-au unit impotriva companiei cu legislatii si amenzi pentru aceste practici. Exemplele cele mai concrete sunt New York, Los Angeles si New Jersey, care au luat, pana acum, cele mai dure masuri impotriva celor de la Uber de pana acum. De asemenea, la data de 30 noiembrie, cei de la Uber vor afla daca vor mai avea acces in Londra sau nu. Cei de la Uber au nevoie de o licenta pentru a activa in Londra, iar licenta lor va expira in scurt timp. Si sunt cateva lucruri care ii impiedica din a lua licenta respectiva. Tot despre problema pe care compania a atras-o in ceea ce priveste statutul soferilor care lucreaza pentru compania de ride sharing e vorba in aceasta situatie. Sunt o multime de voci care au cerut solutionarea cazului respectiv, insa acesta a ramas nerezolvat pana in prezent in alte locuri in afara de New York.

Sunt anumite platforme care sustin ca nu angajează personal, ci conecteaza pur si simplu clientii cu persoane care doresc sa castige bani. Cercetarile realizate de Congresul Trades Union (TUC) estimeaza ca unul din 10 lucratori din Marea Britanie acum lucreaza in mod regulat la astfel de „platforme”. Nicio companie nu este mai simbolica pentru aceasta schimbare decat Uber in sine. In consecinta, a devenit un subiect de dezbatere cu argumente in legatura cu ce ar trebui sa reprezinte cu adevarat acest lucru. Pe de o parte, programul de lucru e mult mai mare in comparatie cu cel de la un loc de munca normal, salariul nu este intocmai unul cine stie ce bun. Insa programul de lucru, in general, e flexibil. Sunt avantaje si dezavantaje, doar ca in cazul de fata dezavantajele tind sa fie putin mai mari fata de avantaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *