Facebook exclude partidele si liderii de extrema dreapta din Marea Britanie de pe platforma sa

Facebook a impus o serie de interdictii in cazul unei multimi de indivizi si organizatii cu doctrina extrema dreapta, despre care se spune că “raspandesc ura”. Excluderile vizeaza organizatii precum Partidul National Britanic (British National Party) si fostul sau lider, Nick Griffin, Liga Engleza de Aparare si Frontul National. Lista de partide excluse de pe platforma retelei sociale include si partidul Britain First (ce s-ar traduce “Marea Britanie inainte de toate), organizatie care a fost deja interzisa inca dinaintea anuntului acestei decizii, insa aceasta acțiune ulterioara va interzice sprijinul oricarui utilizator pentru aceasta organizatie pe oricare dintre serviciile firmei americane. Reprezentantii retelei sociale sustin ca au luat aceasta decizie avand in vedere ca organizatiile vizate promoveaza o “misiune violenta sau de incurajare a urii”. “Persoanele si organizațiile care raspandesc ura, ataca sau solicita excluderea altora pe baza a cine sunt, nu au ce cauta pe Facebook”, au adaugat reprezentantii companiei in cadrul unui comunicat.

Lista partidelor si indiviziilor vizati de catre Facebook

  • Partidul National Britanic si fostul sau lider, Nick Griffin
  • Britain First, liderul sau Paul Golding si fostul lider adjunct Jayda Fransen
  • Liga Engleza de Aparare si membrul fondator al acesteia, Paul Ray
  • Internatoionala Cavaleriilor Templieri si promotorul sau, Jim Dowson
  • Frontul National si liderul sau, Tony Martin
  • Jack Renshaw, un neo-nazist care a planuit sa omoare un deputat al Partidului Laburist

Declaratia retelei sociale

Un purtator de cuvant al celor de la Facebook a clarificat ca va face tot posibilul pentru a elimina paginile grupurilor sau persoanelor le-au desfășurat pe site-ul său. Toti cei care se regasesc in lista respectiva vor fi împiedicati din a avea o prezenta pe orice serviciu al celor de la Facebook. In plus, nu mai este permisa lauda sau orice alt fel de sprijin din partea utilizatorilor pentru grupurile sau persoanele care se regasesc pe lista neagra a retelei sociale.

Interdicția este una “de mult asteptată”, a declarat deputatul Yvette Cooper, presedintele Comisiei pentru afaceri interne al Parlamentului de la Londra. “De prea mult timp, companiile de social media au facilitat promovarea acestui continut care instiga la ura si au profitat de pe urma acestei otrave”, a adăugat ea. Acest lucru nu este complet fals, avand in vedere faptul ca celor de la Facebook le convenea sa lase continutul postat de astfel de grupuri de extrema dreapta exact asa cum era el, cel putin pana cand atentatele din Noua Zeelanda au adus retelei sociale un mare feedback negativ din partea opiniei publice pentru faptul ca respectivul atentat a fost filmat online pe platforma retelei sociale.

“Ei au esuat, in mod special, in combaterea extremismul de extrema dreapta, deoarece nu au aceleasi sisteme de coordonare pentru ca platformele sa colaboreze ca si in cazul extremismului islamist”, a adaugat ea. Dna Cooper a declarat ca măsurile au fost “un prim pas necesar” si ar trebui consolidate prin reglementari independente si sancțiuni financiare pentru firmele care au fost prea lenese pentru a elimina materialele. “Stim cu totii consecințele ingrozitoare ce ar putea fi declansate de promovarea unui continut care instiga la ura sau violenta”, a spus ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *